Hoppa till sidans innehåll

TyngdlyftningTräning – Tyngdlyftning

Klubben bedriver tävlingsverksamhet i tyngdlyftning och är medlem i Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

Tyngdlyftning är en olympisk sport och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment vid tävlingarna.  Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av tävlingslyften: Ryck och Stöt.

Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen, det har genom åren skett flera förändringar av dessa. Viktklasserna idag ser ut enligt följande:

Herrar 56-62-69-77-85-94-105 samt +105 kg
Damer 48-53-58-63-69-75-90 och +90 kg

Vikten anger det maximala vikten en lyftare från väga vid invägning inför tävlingsstart. Invägning sker alltid samma dag som tävlingarna hålls.

Vid tävling genomförs grenarna i nämnd ordning. Lyftaren har tre försök i varje delgren där den högsta godkända vikten i respektive delgren sparas till ett sammanlagt resultat. Alla lyft bedöms av tre domare som sitter på behörigt avstånd runt lyftaren. Varje domare ger med signaler godkänt (vitt) eller underkänt (rött) efter utfört lyft. Dessa tre domslut används sedan för ett majoritetsbeslut.

Ryck: Stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar. Armarna ska i toppläget förbli raka och hållas sträckta samt vara under kontroll innan signalen från domaren talar om att lyftaren får släppa ner stången.

Stöt: Är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt "mellanlandar" med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck drar upp skivstången direkt till raka armar och därefter reser sig.

Utrustning i Tyngdlyftning
Tyngdlyftningsskor skall bäras. Syftet med detta är att de är stabilare och stadigare än exempelvis tennisskor med mjuk sula.

Kontakt:
PärJohan Fredrickson, 070-24 666 80

Mail: This is a mailto link, märk mailet med Tyngdlyftning.

Uppdaterad: 10 DEC 2017 09:55 Skribent: Magnus Wikström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info