Hoppa till sidans innehåll

Träningsfilosofi


I Luleå AK har vi egentligen ingen uttalad träningsmetod som samtliga lyftare kör. Vi har dock i föreningen flera mycket kompetenta lyftare som var och en har mångårig praktisk erfarenheter inom de tre lyftmomenten. Dessutom finns teoretisk förankring i och med att ett par av lyftarna läst träningsfysiologi och idrottsmedicin på universitetsnivå. Djupgående analys av lyftarna pågår fortlöpande.

 

T.ex. letar vi efter så kallade "okontrollerade rörelser" under lyften, det kan handla om att lyftaren konsekvent och oavsett belastning släpper ländryggen i flexion i starten av ett marklyft, eller att ländryggen rör sig in i flexion när lyftaren närmar sig botten av en knäböj. När dysfunktionen väl är identifierad lägger vi fokus på att utreda vad den kan bero på och hur den kan åtgärdas. I det här fallet utgår vi dels från det vi sett i de grenspecifika lyften, dels gör vi specifika tester som utmanar lyftarens förmåga att stabilisera ländryggen i neutralposition när den utsätts för belastning i flexion under en aktiv rörelse. Det kan vara att t.ex. i stående böja sig framåt i enbart höften och se om lyftaren kan bibehålla sin ländrygg i neutralposition och inte "ge vika" i flexion. Fortsatta tester innebär att identifiera ev. stram eller styv muskulatur som på något sätt hindrar att ländryggens position förblir neutral när ett visst rörelseutslag tagits ut i t.ex. höftleden. Sista steget innebär att åtgärda dysfunktionen med rörlighetsövningar, om en restriktion identifierats, eller med övningar som fokuserar på kontrollen och aktiveringen av inblandade muskler, för att till slut uppnå en teknikförbättring och således även en styrkeförbättring på sikt.

 

Inom klubben finns också den svenska förbundskaptenen, tillika vår ordförande, Joakim Lakso som aktiv. Hans breda erfarenhet både som internationell domare och även lyftare på hög internationell nivå bidrar starkt till utvecklingen inom vår klubb.

 

Influenser inom själva träningen finns från flera olika "koncept" inom styrkelyft. Vi arbetar mer än gärna med kättingar och gummiband för att kunna variera belastningen genom lyftbanan och därigenom träna oss förbi sticking points och jobba med kompensatorisk acceleration. Inslag av den mycket potenta excentriska träningen används främst i knäböjsmomentet och har hjälpt flera av våra lyftare till nya höjder. Denna träningsform återkommer i likväl grundträning som med utrustning inför tävling.

 

Vissa fundamentala grunder återfinns i de flesta programmen:

  • Träning planeras i block om 6-8 veckor
  • Tävlingsmoment; knäböj, bänkpress & marklyft  tränas vardera 2 ggr/vecka
  • Träning sker 4 ggr/vecka
  • Stor fokus på kompletterande axel/skulderträning
  • Individanpassad bålträning

En konkret veckoplan kan se ut enligt följande:

Dag 1 Knäböj (komplettering), marklyft, båstabilitet

Dag 2 Bänkpress, skulder/ryggkomplettering

Dag 3 Knäböj, marklyft (komplettering), bålstabilitet

Dag 4 Bänkpress (komplettering), triceps, skulderkomplettering

 

Utöver själva träningens utformning är en av klubbens absolut mest grundläggande principer att vi tränar tillsammans på gemensamma tider. Styrkelyft är i hög grad en lagsport och gemensamma träningar bidrar till god kamratskap och ökad förståelse. Dessutom vågar man ge det där lilla extra om man har passare man litar på samt övervakning av andra kunniga. Klubben har även som princip att man, för att få representera klubben på tävling, skall ha medverkat på gemensamma träningar regelbundet under en period av minst 3 månader. Detta för att säkertsälla en viss grundnivå i utförandet av lyften samt att man även visat sig lojal gentemot övriga lyftare i klubben.

Uppdaterad: 01 NOV 2013 17:02 Skribent: Patrik Hedqvist

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info