Hoppa till sidans innehåll

Styrkelyftsutrustning


Under de senaste decennierna har styrkelyftsporten utövats till största delen med för ändamålet specialdesignad utrustning och då menas inte stänger och vikter. Vad som åsyftas är de tävlingsplagg som lyftarna använder sig av för att ytterligare kunna spetsa sina resultat. Specialsydda dräkter som ger ökad stabilitet och prestationsförmåga. Dessa plagg är på ingalunda vis fria att modifiera hur som helst och inte heller får de avvika från det reglemente som IPF (International Powerlifting Federation) satt upp. Att utöva styrkelyft med utrustning är en mycket svår och utmanande sysselsättning. Enkelheten som finns i utrustningsfri (numera kallad klassisk) träning/tävling lyser med sin frånvaro. Det kräver väldig kunskap, kreativitet och goda träningskamrater om man skall lyckas.

Dagens utrustning tillhandahålls i huvudsak av tre leverantörer; Titan, Inzer och Metal. Det finns också en del märken med mindre marknadsandelar som mestadels inriktat sig på knä/handledslindor. Lyftare i Luleå AK inhandlar i möjligaste mån sin utrustning av Fredrik Sabel på www.powerzite.se. Powerzite har ett stort sortiment av artiklar och ger alltid förstklassig service.

Nedan finns kortfattat en redogörelse av de material som förekommer i dagens lyftning.

 

Knäböj

För detta moment används en knäböjsdräkt vilken kan liknas vid en mycket tight sittande trikå. Tyget är dessutom ordentligt tjockt, men ändå elastiskt. De populäraste dräkterna är Titan´s Centurionserie, Inzer TRX och Metal squatter. Liksom i många andra sporter är det högst individuellt vilket tävlingsmaterial som passar bäst. Dräktens funktion kan liknas vid en sele. Ju längre ner lyftaren kommer med sin rumpa/lår ju mer töjs textilen och returkraft skapas i den uppåtgående rörelse som följer. Detta under förutsättning att knäpositionen kan hållas tämligen oförändrad och inte förflyttas framåt under lyftet. Till knäna används också knälindor. Detta dels för att hålla knäleden stabil och kompakt men också för att skapa ytterligare returkraft efter rörelseuttag.

En vanlig och helt adekvat fråga från oinvigda brukar vara hur mycket man kan öka sin prestationsnivå i en knäböjsdräkt och knälindor. Det tråkiga svaret är att det inte går att svara på. Absolut inte i exakta termer i alla fall. En sak är dock säker och det är att med ökad dedikation, mod och teknikanalys ökar naturligtvis resultaten.

En del lyftare begagnar sig även av erector shirts i knäböj. Dessa är helt enkelt en t-shirt av liknande tyg som knäböjsdräkten. Nyttan av dessa är dock omtvistad och det större flertalet av lyftare väljer att inte använda erector shirt.

 

Bänkpress

Det mest kontroversiella av lyftarplaggen är absolut bänkpresströjan. Detta av naturliga skäl då just bänkpressen är det moment som röner mest uppmärksamhet utanför tävlande kretsar. Inom IPF domineras marknaden helt av Inzer Rage X och Titan Katana/Superkatana. En del mindre extrema varianter, som exempelvis Titan F6, används fortfarande men det blir mer och mer sällsynt. Det är just bland bänkpresströjorna som utvecklingen varit som störst. Naturligtvis pådrivet av att momentet även finns som separat tävlingsgren. Att kunna titulera sig världens starkaste bänkpressare är en stor drivkraft för både aktiva och leverantörer av material.

Rent praktiskt så fungerar tröjan inte helt olikt en slangbella. Bröststycket är smalt och ärmarna sitter tight. När stången sänks mot bröstkorgen skapar detta en väldig spänning i tyget. Detta alstrar kraft som kan användas vid press uppåt.

För att lyckas som bänkpressare krävs precis samma saker som vid all annan materiallyftning, men kanske ytterligare lite specialisering av träningen. I nästan alla föreningar, Luleå AK inget undantag, så bedrivs den mesta träningen med bänktröja till distansklossar. Detta innebär att man väljer att lyfta bara en del av rörelsen i momentet och successivt jobba sig ner mot bröstkorgen i etapper. Vanligtvis är man också som lyftare stark i partiella rörelser och både mentalt och fysiologiskt kan det ha sina fördelar att hantera supramaximala vikter.

 

Marklyft

Som nämnts i andra artiklar heter marklyft deadlift på engelska. Dead just av den anledning att stången skall lyftas död från podiet. Det finns ingen belastad negativ fas som kan alstra kraft i varken tyg eller muskelvävnad. Av just denna anledning är dräkterna i marklyft en sann utmaning att designa. I huvudsak ser de ut som en knäböjsdräkt men blir de för stumma så kommer lyftaren inte kunna dra med sin ”normala” stil utan istället hamna ur sina vinklar. Man har löst detta genom att försöka göra dräkterna aningen mjukare och ibland även med olika tyg i ovan och nedre del.

Momentet är dock speciellt ur en annan aspekt. Det finns två sätt att dra marklyft; konventionellt och sumo (mer om detta i separat artikel). Förenklat kan man säga att i sumostilen går det att använda en aningen mer stum dräkt då sträckan som stången skall färdas inte blir lika lång. Av de tre momenten så är det i marklyftet man kan förvänta sig att användandet av dräkt skall ge minst. De populäraste dräkterna i dagsläget är Metal deadlifter (sumo/conventional), Inzer Fusion och Titan Velocity. Även tidigare nämda böjdräkter kan vara användbara och då främst vid marklyft i sumostil.

 

Hoppas denna korta redogörelsen för materialet inom lyftningen varit till nytta. Är det så att önskan finns om att provlyfta med utrustning så tveka inte att ta kontakt med någon av oss tävlande i klubben. Vi har massvis med olika utrustningsplagg i olika storlekar. Vi frånsäger oss dock från allt ansvar för egenträning med utrustningsplagg. All materialträning skall ske på gemensamma träningstider och under övervakning av tränare eller rutinerade lyftare.

Uppdaterad: 01 NOV 2013 17:02 Skribent: Patrik Hedqvist

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info