Hoppa till sidans innehåll

Freddi Smulter


Redaktionen presenterar här en ny rubrik på LAKs sida "Vänner till LAK" där ni skall få stifta bekantskap med diverse olika profiler som på ett eller annat sätt har samröre med klubben. Det kan komma att handla om idrottare både inom styrkelyft och andra sporter eller helt enkelt en intressant person i nått annat sammanhang. Först ut är en av världens främsta bänkpressare Fredrik "Freddi" Smulter. Många följer Freddis träning på träningsforumet kolozzeum och en del vet därmed också att han numera tränas av en LAK:are, Patrik Hedqvist. I nedanstående text omnämd som "Furiren". 

Dåså, dags för premiärfrågor!

 

freddie-2008

 

Fullständigt namn? 
Fredrik Sven Roy Smulter

Ålder?
Född 1983

Familj?
Fru och 2 barn

Kan du ge en kort beskrivning av dig själv som person? Glad,känslig,social,principfast,traditionell,liberal

Vart bor du?
I världens centrum Malax

I vilken bransch är du yrkesverksam?
Jobbar som vakt på arrest/häkte. Polisfängelse kallas det i Finland.

Största meriter inom lyftningen? 
Jag har 21 FM-medaljer. 2009 tog guld i FM,EM och VM i bänkpress. Har även ett silver och brons från EM. Innehar 3 finländska bänkpressrekord. alltime i +125 med 345,5kg nuvarande i +120kg med tröja 338,5 och raw 252,5.
Jag skall ner i 120an igen. Jag utvärderar detta år i höst och tar sedan ett beslut ifall jag bantar redan då eller om jag fortsätter även 2013 i tjockisklassen.

 
Har du besökt LAK nån gång?
En gång sommaren 2010 för ett pass och dagen efter vid farmen. Var dock lätt (125kg) samt svag under denna tidpunkt. Skulle vilja göra ett återbesök och lyfta bättre. Annars verkade Norrbottningarna vara ganska lika oss svenskösterbottningar. Så man passade bra in.

Hur länge har du tränat med skivstång och har du tränat nått annat innan du började lyfta?
Sedan jag var 14-15 år har jag tränat och tävlat sedan 2000. Spelade hockey och fotboll före det.

Hur mycket tränar du en ordinär vecka?må,ons,fre bänkpress enligt den sagolike furirens läror. På dessa pass kör jag oftast mitt komplement som är knäböj,marklyft,biceps och rodd.

Finns det någon mer i din närmaste släkt som har liknande fysiska talanger som du?
De flesta är större och starkare än medelmåttet. Men farfar vägde som 18 åring under brinnande krig 85kg enligt militärpasset, de flesta andra soldater vägde 50-60kg. Som gammal 70 åring vägde han 100+ utan att vara direkt fet. Bara en gigantiskt ryggtavla och ett stort huvud. Det senare har jag fått ärva. Farfar lärde mig att bära stockar som ung. 

De som känner dig lite vet att du tränar i ett eget gym. Kan du berätta lite om det?
2005 byggde min pappa och jag ett gym i farsans nerlagda svinhus. Där har jag ett eget gym med det mest nödvändiga. Det börjar vara slitet, men det funkar väl. Jag kallar mitt gym för Pighouse gym.

Vad är egentligen din relation till LAK och när/hur började den?
Kolozzeum gör att man får en bra kontakt med lyftarna i svea rike. Nu det senaste året har kontakten till främst furiren blivit djupare. Jag märkte att jag våren 2011 behövde någon som gör schema åt mig. Jag valde mellan några programgörare men valde furiren eftersom han verkade vara den mest grundtränande tränaren. Att våga gå på tunga vikter och lyfta tungt eller reppa långa set har aldrig varit min svaga sida, däreemot behöver jag struktur. Och furiren ger mig struktur i min bänkträning.

För tillfället verkar din träning rulla på riktigt bra och framgångarna kommer som ett brev på posten. Har du någonsin känt dig less eller mätt på träning/tävling? 
Jag är less då det inte går 100% som jag tänkt mig. Men det sporrar mig bara att fortsätta träna.

 

Många undrar ju om det är möjligt att bli så pass stark som du är utan hjälp av anabola steroider. Vad är ditt svar på detta och kan du i korta drag redovisa hur ofta du själv blivit testad och vad du generellt har för åsikter i ämnet?
Det är helt klart möjligt. och knappast är jag den största talangen på jorden. Så man kan nog bli ännu starkare. Under perioden 2001-2009 blev jag testad 16 gånger varav de flesta under 2008-2009. Sedan var jag ju skadad och bantade så nu först 2012 blev jag testad igen. Men jag har hunnit bli testad 3 gånger redan i år. Doping är aldrig bra och vi skall precis som med narkotika sträva efter ett drogfritt samhälle.Men så länge inte samhället har råd med en riktigt bred satsning på tester tycker jag det är bra att det finns tävlingar för testade och otestade lyftare. Personligen har jag sett det som en hedersak att vara "life time drugfree".

Du är ju känd för din massiva rawstyrka och även din tveksamma inställning till bänkpresströjan. Du har trots detta grymma meriter från lyftning med tröja och nu väntar ett bänkpress VM om ett par månader. Vad blir målet där?
Mitt mål är att få ett godkänt lyft. Redan det borde innebära en god medaljchans. Min armbåge samt min grundinställning gör att träning med tröja ligger någonstans i viktighetsgraden med greppträningen. Men jag vill inte betala dyra pengar för resa och hotell och bli utan resultat. Sedan är jag väl medveten om att råkar jag få till några lyft kan jag vinna. Men det är inget måste och ej heller någonting jag strävar efter.

 

Hur stark är Freddi? 272 kg raw.  

 

Hur skulle du förresten själv beskriva din relation till bänkpresströjan?
Tröjan var mig kär en period säg 2005-2009. Men samtidigt har raw alltid varit prio 1, även om det var mer repsandet under den tiden. Men det har anti-inställningen har växt fram hela tiden, främst eftersom tröjan ger så mycket och så olika från lyftare till lyftare. 

Finns det några planer på att komma och besöka LAK inom den närmaste framtiden?
Planer finns och de bör verkställas innan jag går ned i 120kgs klassen igen. Skulle vilja sätta några fina rekord både raw och tröja och få ett fotografi på dessa lyft uppsatt på väggen i LAK. Och om LAK vägrar det så blir det på Farmen.

Tack för att du ställde upp och svarade på dessa frågor!
Det är det minsta jag kan göra för min vän furiren och hans klubb!

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:48 Skribent: Torbjörn Tapani

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info