Hoppa till sidans innehåll

Patrik Hedqvist


Patrik Hedqvist, 36, sjukgymnast, styrkelyftare, bänkspecialist, tränare, klubbpappa. Han har många järn i elden men enklast beskrivs Patrik av orden dedikation och hjärta.

 

Patrik är alltid aktuell då han har ett finger med i all verksamhet som Luleå AK bedriver. Faktum är att det stora uppsving som klubben haft under senare år till största del kan tillskrivas Patriks engagemang. Förutom klubbverksamheten är han även med i förbundets antidopingkommité och coach för norra norrlands kalottkampslag.

 

Patrik

Namn: Patrik Hedqvist
Ålder: 36 år
Viktklass: -105 kg
Meriter: Sm-brons i bänkpress 2007, ett antal DM & Norrlandsmästerskapsguld i bänkpress (nått enstaka i styrkelyft också)
Personliga rekord: Knäböj 305 kg (232,5 kg), bänkpress 240 kg (180 kg), marklyft 257,5 kg (252,5 kg). Klassiska rekord inom parentes.

 

Varför styrkelyft: Nja, en slump egentligen. Tränat hårt och seriöst i nästan 10 år innan jag ens kom på tanken att tävla. Började träna med Sven Thörngren i Umeå, under studietiden, och han tyckte att jag hade viss potential och peppade mig att prova på. Blev att jag började med Umeå Power och var bland annat med i deras elitserielag i bänkpress. Numera är det lite mer av en livsstil. Uppskattar inte tävlingsmomentet speciellt mycket, men gemenskapen och träningen med klubben är livsnödvändig.


Styrkelyft/styrketräning i familjen: Farsan var med som pionjär i Köpings Atletklubb i slutet av 60 och början av 70-talet. Han blev/var aldrig någon lyftkran men fick så stora biceps så att de tidsenligt tighta skjortorna var tvungen att klippas upp i ärmarna iaf. Han tränar fortfarande regelbundet och har hotat med comeback till bänkpress DM nästa höst, då iförd LAK´s färger! Jag har en sambo som är stark som satan men hon är inte alls intresserad av att tävla. Hon myser på 4-5 pass/vecka och är nöjd med det.

 

patrik_artikelbild

Patrik på senaste tävlingen SLDM i Jokkmokk. Foto: Torbjörn Tapani

 

Njutningslyft?: Jag gillar inte att folk slarvar bort mycket av känslan i ett lyft. Skolexemplet är knäböj där man alltför ofta ser explosiva och alltför hastiga lyft. Min modell är att man verkligen skall hålla mot vikten och nästan kunna stanna vartsomhelst i rörelsen, sedan mjukt passera godkänt djup (om man är på tävling). Därefter bör man långsamt och fint smeka upp vikten, med största möjliga ansträngning. Om man utför detta på ett korrekt sätt har man en 8-10 sekunder på sig att njuta av själva lyftet.  


Uppdrag i klubben: Sekreterare, antidopingansvarig, tränare, mediaansvarig, filmmakare, lyftare, kortförsäljare samt ordförande i bastuklubben.


Om att vara ”klubbpappa”: Nja, det har väl lixom bara blivit så. Vet inte riktigt varför. Tror kanske att det har att göra med att jag varken är skrämmande stor eller stark, men uppskattar struktur och snålar inte på svar om någon har frågor. Viss ansvarskänsla finns nog också.


Tränarrollen: Kul att sporra andra till utveckling. Gillar att reflektera runt träningen och försöka hitta rätt övningsval och belastning för vardera lyftare. Är i ärlighetens namn tämligen ovetenskaplig i mina tankar utan grundar dem mycket i personliga erfarenheter. Allteftersom prestationsförmåga hos adepterna stiger så blir det dock viktigare och viktigare att tydligt ha struktur, en långsiktig plan, och inte forcera fram resultat. Dock är det ju en ibland en hårfin skillnad mellan att forcera och motivera. Ett av de roligaste tränarprojekten ligger faktiskt utanför klubben, då jag planerar och övervakar finländaren Fredrik Smulters träning. Fredrik är en av världens absolut starkaste bänkpressare och förutom detta också en oerhört ödmjuk och trevlig kille.


Mål med tränarrollen: Nja, det är ju kanske lite svårt att svara på. Ett ”mål” skulle väl kunna vara att delvis kunna jobba med lyftningen. Ett annat vore ju att kunna få med en lyftare i seniorlandslaget från LAK och jag tror att det kommer att lyckas med Emma om hon bara själv vill det nog mycket och får vara skadefri. Jocke har ju redan varit och smakat lite på det internationella klimatet, på EM. Dessutom sköter ju Jocke mycket av sin planering själv så alltför mycket credit skall jag nog inte ta där. Förutom i bänken dock, där han har gått från medioker till en klasslyftare! För övrigt en otrolig resa och förtjänar nästan en separat artikel.


Om förbundets vision om framtida struktur för elitverksamhet: Ser oerhört intressant ut. För egen del ser jag mig själv som en resurs på det lokala planet, alltså som klubbtränare och ledare med god kännedom om de talanger och lyftare som frodas i distriktet.


Jobb: Distriktssjukgymnast på Björknäs Vårdcentral i Boden.


Varför sjukgymnast: Intresset för hur kroppen fungerar som helhet.


Det här visste ni inte om mig: Rätt bra på att brodera. Mamma var ordentligt avundsjuk när jag kom hem med saker från syslöjden back in the days. Har även som främsta golfmerit att jag lyckades slå av gympalärarens järn 5:a.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:31 Skribent: Lars Berglund

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info