Hoppa till sidans innehåll

Joakim Lakso


Joakim Lakso, 35, har sysslat med styrkelyft sedan 1992 är klubbens ordförande har flera förtroendeuppdrag inom förbundet och är dessutom internationell domare. Han är aktuell med uppladdningen inför SL SM 2011 den 26-27:e februari.

 

Jocke har svarat på ett gäng frågor från förbundstidiningen som vi fått ta del av men vi på webredaktionen grillade honom med ytterligare frågor! Eftersom han varit aktiv i klubben länge kan han berätta en del om klubbens historia.

 

Namn: Joakim Lakso

Ålder: 35

Viktklass: -105

Meriter: Ett antal DM & NM-tecken, några SM-silver och en 5:e-plats på SL-EM i Köping.

Vad har du för roll inom din idrott idag: Ordförande i Luleå AK, ledamot i Norra Norrlands Styrkelyft Förbund, kontaktperson för Luleå AK i nätverket/gym-samarbetsprojektet ”Dopingfri anläggning”, internationell domare kat.II, coach/ u&j-landslaget, förbundskapten för seniorlandslaget -dam&herr/SL&BP och själv aktiv lyftare.

Om att vara ensam tävlande i klubben: Oj, det är ett tag sen! Under 90-talet. Jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg men jag hoppades naturligtvis att vi skulle bli fler med tävlingsambitioner. Att tävlingsträna helt ensam är varken lätt eller kul.

Lyftaraktiviteten på den tiden: Vi hade väl ungefär som idag ett hundratal motionärer som tränade i lokalen men då utan någon som helst organisation. Några före detta lyftare tränade där också och de kom med tips och råd ibland. Störst hjälp fick jag dock, i många år, av Gustaf Nyberg -välkänd L.AK:are. Folk kom och gick som de ville och behövde man hjälp så fick man hugga tag i första bästa. Träningen byggde då väldigt mycket på ren styrka och inte att som idag kombinera styrka med utförande samt att optimera utrustningen.

Klubbens utveckling de senaste åren: Helt fantastisk! Vi har ju gått ifrån i princip ingen verksamhet alls till att idag vara närmare 20 licensierade lyftare varav flera tävlar på internationell nivå. Att vi sedan också begåvats med ett stort antal eldsjälar som ställer upp i vått och torrt gör ju inte saken sämre.

Klubbens framtid: Jag ser mycket ljust på den eftersom vi nu lockar en hel del yngre människor. Det är ju dessa som säkrar återväxten inom sporten och föreningen.

Vem är den starkaste som tävlat för LAK: Jaa… hehe… det är nog jag det. Totalt 847,5kg (337,5-202,5-307,5) i klass 100kg på EM i Köping 2010.

Dina egna resultat de senaste åren: Jag är oerhört glad att jag ökat så pass bra som jag gjort för det trodde jag nog inte riktigt gick, vid den här åldern, hela 35år. Knäböj har jag nog alltid varit rätt bra på men i bänkpress har jag varit katastrofalt dålig. Där har jag Patrik Hedqvist att tacka för all min styrka och framgång. Marklyftet fick sig en rejäl knuff framåt när jag gick upp i vikt, tvärtemot vad de flesta upplever. Jag trodde nog heller aldrig att jag skulle stå på pallen på ett SM men det har jag också fått uppleva, mycket kul! Jag anser att tävla för ett landslag är det finaste man kan göra i idrottens värld så självklart är jag stolt över att få representera Sverige som ”spelande coach”.

 

Joakim Lakso SL SM 2009

Jocke på SL SM 2009 i Sundsvall. Foto: Fredrik Gradin

 

Uppladdningen inför SM: Uppladdningen går väl lagom bra. Sommarens och höstens grundträning har nog gett mig något extra hekto muskler men jag har haft en del bekymmer med överbelastningsproblematik och sjukdomar. Min arbetssituation har väl inte varit den bästa heller plus att jag rest en hel del, så vi får se… Målet är försöka slå mitt sammanlagda personbästa från förra året. Nu med de nya viktklasserna så vet jag ju inte riktigt vilka jag kommer att tävla emot så det blir spännande. Per Nilsson är i alla fall en som kommer att bli svårslagen. Han knäböjer nog lika mycket som mig men bänkpressar ca 70kg mer så jag kommer nog att få dra marklyft för kung och fosterland.

Tankar inför U/J SM: Det känns roligt att vi för första gången någonsin arrangerar ett SM och med tanke på all kompetens i föreningen så tror jag att det kommer att bli en riktigt bra tävling, alla kategorier

Tidig lördagsträning eller att få knäna lindade: Det är ju som att välja mellan pest och kolera men jag måste nog säga tidig lördagsträning i alla fall.

Gummi eller järn: Gummi till olympiska knäböj och ”självförtroende-bänk”. Järn till allt annat.

Har du någon roligt historia att berätta från någon tävling: Oj, det finns många men en står väl ut lite mer: Vi anordnade för många år sen ett klubbmästerskap där alla medlemmar fick vara med och det var inte fullt så noga med absolut strikta utföranden heller. En av våra fd lyftare och tillika klubbens dåvarande sekreterare hade kommit ner endast för att titta men bestämde sig i sista minut för att vara med, efter några spydiga kommentarer från en yngling iklädd herre-jösses-stora kläder som då tränade någon form av kroppsbyggning hos oss.

Så, iklädd jeans med tillhörande flanellskjorta och gummistövlar lånade han ett bälte. Ynglingen gjorde gällande att han skulle minsann spöa ”farbror”. Han visste inte vad han gav sig in på. ”Farbror” var nämligen i sin glans dagar en mästare på psykning och det fick ynglingen snabbt erfara, glåporden haglade -rått men hjärtligt! De båda låg lika efter böj och bänk och ynglingen beställde efter tissel och tassel med några andra medlemmar 200kg i sin sistamark. Han var vid det här laget ordentligt förbannad på ”farbror” som häcklade honom trots att han själv drog en snor-tung andramark på bara 180kg. Nu skulle gubben sättas på plats! Efter ett sjuhelsickes laddande, stånk och stön, frustande och pustande kom de 200 kilona upp i alla fall.

-Ha, där fick du! Icke då. -Hämta rekordvikterna!

Sagt och gjort, eftersom KM-reglerna tillät det så hämtades rekordvikterna och sattes på stången. –Visk, visk… det där klarar gubben aldrig… hördes lite här och var i lokalen. ”Farbror” var dock inte en mästare bara på psykning utan att också kunna ladda som ingen annan och uppbåda kraft från till synes ingenstans. Så med ett avgrundsvrål, högröd i ansiktet klev han gummistövelbeklädd upp på podiet, slet sönder skjortan så knapparna flög och drog vikten i en av de absolut fulaste marklyften jag sett.

–Än kan gubben! Skrek ”farbror” när han efter lyftet återfått andan. Ynglingen tränade inte länge till hos oss…

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:31 Skribent: Torbjörn Tapani

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Johan Berglund, Stengatan 53
97252 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: 0761047243
E-post: This is a mailto link

Se all info