Hoppa till sidans innehåll

SM i Bänkpress, Sundbyberg

30 NOV 2009 00:00
  • Skapad: 30 NOV 2009 00:00

Annika Lindmark s-60 kg
Var med i den stora 60 kg´s klassen med 9 lyftare totalt. Hade som mål att klämma dit 90 kg och det kunde med lite tur räcka långt. Värmningen gick bra och formen var god. Annika kände sig stark och då är det så Ingång på 82,5 kg satt hur lätt som helst och med ett leende på läpparna ville hon ha 90 kg i andra lyft. Man kan väl egentligen säga att vi struntade helt i vad de andra gjorde och gick för egna vikter. Även denna vikt klarades galant och bronspeng var säkrad och silvret inom räckhåll om Mini skulle bomma sina försök på 100 kg (gick in 85 kg). Den enes död är den andres bröd och trots att Annika inte riktigt fick bra träff på 92,5 kg, och således bommande, så fick hon silver då Mini inte mäktade med 100 kg. Annika kommer nu gå in i en grundträningsperiod med det uppenbara målet att nosa på 100 kg´s vallen. Tro mig, det kommer att vara möjligt

Emma Björklund j-60 kg
Siktet var naturligtvis inställt på guld och träningarna innan hade absolut inte gjort förväntningarna mindre. Lite grus i maskineriet dock då Emma började känna sig krasslig redan under fredagen. Mycket vila och sparsamt med aktivitet under helgen gjorde dock att det inte hann bli något större sjukdomsutbrott. Efter lite trasslig start så fick hon upp 82,5 kg i andralyft och detta räckte till seger. Hon gick även ett sista lyft för pers på 87,5 kg men det ville sig inte. Strong insats av Emma som krönte detta fantastiska år med sitt första SM guld i bänkpress!

David Dadvande u-67,5 kg
Då Jönköpings Strågefors uteblev så var det upplagt för en promenadseger för David. Säker ingång satt till 105 kg, som kom lätt punkterade tillställningen. Efter detta gick vi för att stämpla dit årets målvikt 110 kg men trots två fina försök gick stången segrande ur bataljen. Vinstmarginalen blev betryggande 10 kg. Även David kunde därmed kvittera ut sitt första SM guld, vilket absolut inte kommer vara det sista!

Jonas Wennberg u-82,5 kg
För Jonas del var planen att försöka med en stabil 100 kg´s insats, gärna högre. Han och Robin är otroligt jämna så viktvalen blev identiska. Ingången lätt, 95 kg, och därefter 100 kg som kom stabilt men med viss möda. Friskt vågat inför sista lyft med 105 kg och det var enormt nära att det skulle bli succé. Även Jonas blev något överraskad då han sånär klarade lyftet. En liten balansmiss med vänstra armen gjorde att lyftet blev lite snett och då är det svårt att bemästra höga vikter. Absolut godkänd insats!

Robin Niemi u-82,5 kg
Som sagt var det väldigt jämt mellan Robin och Jonas. Robin har en väldigt stabil teknik och lyckas hålla pressbanan väldigt fint. Även han tog 95 kg följt av 100 kg. Andra lyftet med god marginal så förhoppningarna var goda om klara 105 kg som avslutning. Kraften sinade dock en bit ovanför korgen så han fick bita i det sura äpplet. Nu blir det mat och potatis för Robin vilket innebär klass -90 kg. Att det skall gå hårt!

Sami Eskelinen j-90 kg
På förhand ett av våra största medaljhopp. Det såg dock betydligt kärvare ut då världslyftaren Ivarsson kom ner från klass -100 kg och våldsamt rutinerade Skoglund smög upp från 82:an. Från början satsade vi därmed på att göra vår egen tävling och ingången blev satt till 187,5 kg. Var nog fler än jag och Sami som blev förvånade när två vita lampor blev resultatet efter en oerhört knölig bänkpress. Nåväl, ibland skall man ju ha tur också. Liten höjning till 190 kg för pers i andra och omdragning av ärmarna på tröjan. Därefter världens krut i grejerna och 190 kg flög upp! Nu var vi med i matchen på riktigt, låg på bronsplats, och svetten lackades i pannan på oss båda. Ett febrilt pusslande med vikter hit och dit inför sista omgången och inte mindre än 6 lyftare gick på medaljvikter. Lottnumret var till vår fördel men Sami vägde tyngs av alla så det var bara väga för och emot. För att göra en lång historia kort så gick vikterna upp och ner ett par gånger och efter att chanslyftarna underifrån missat så gick Sami in på 192,5 kg för ytterligare ett pers. Tröjan dock lite väl hårt dragen och knöleri resulterade i missat lyft. Medaljen missades nu då Skoglund mäktade med att klara sitt omförsök på 195 kg. redan sekunderna efteråt så grämde jag mig kopiöst över denna fatala coachmiss men man lär så länge man lever. Naturligtvis skulle vi gjort en ordentlig höjning till 197,5 kg och gått för eventuellt silver. Det gäller att ha ögonen på 3-4 saker samtidigt och kunna läsa andra lyftare också. Man utvecklas på samtliga plan av bataljer av detta slag. Det positiva är att Sami nu kan höja siktet rejält framöver!

Christoffer Schylander j-100 kg
Pojken förtjänar både bragdguld och en örfil. Kom till tävlingarna ett par kg för tung vilket resulterade i extremt lite mat och vätska under lördagen. Osäkerhet grumlade sinnet och trots råd om lite sparsamt intag av någon form av lätt föda på söndagsförmiddagen så fastades det hela vägen till invägningen. Väl där så fanns ju nått halvkilo tillgodo. Denna vikt hade passat bättre i magen än i tomma luften för då mat sedan kastades ner i magen så blev det kaos. Med tapperhet stred han dock och värmningen gick fint. Ingången 175 kg har pressats otaliga gånger på träning och kändes helt säker. Efter bom i första försöket ökade dock magsmärtorna och någon egentlig chans blev det inte heller de följande lyften trots en vilt kämpande Christoffer. Ordentligt lärorikt var det och framöver måste vikten justeras i tid före tävlingsdagen. Möjligheten finns även att basta bort nått kg på morgonen vilket jag ser som ett bättre alternativ än självsvält.

Jocke Lakso s-100 kg
För första gången i en 18-årig karriär fick Jocke vara med och leka bland landets främsta bänkare, inspirerande bara det! Värmningen gick ok men lite småsegt med tröjan på och han började då vackla lite i tilltron lite på sin förmåga. Jag låg dock kvar med ingång på 195 kg och bedyrade att han skulle klara. Utan att finna flytet så missade han dock två gånger. Goda råd var dyra och Jockes blick flackade en aning. Välbehövligt peptalk och en justering av tröjan gav åter gott mod och vi beställde 202,5 kg för nytt pb vilket var målet för dagen. Har aldrig upplevt mer gåshud på armarna när Jocke besegrar stången och åter bevisade vilket förbannade pannben han har. Imponerande är ett ord som inte räcker till!

På det stora hela en mycket gedigen insatts av hela laget och en stor eloge skall även ges till Freddan och Tobbe som på ett föredömligt vis är med och hjälper till på alla möjliga vis.

//Patrik

Skribent: Fredrik Gradin

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Intersport

Nordsjo Ide och Design

Powerzite

Luleå Glas

Ramirent

virali_logo

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Joakim Lakso, Abborgränd 14
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info