Hoppa till sidans innehåll

Sammandrag SM-veckan Borås 2017

21 JUL 2017 08:26
30 juni – 7 juli gick SM-veckan sommar av stapeln i Borås. På programmet stod tre idrotter som klubben hade representanter i; tyngdlyftning, klassisk styrkelyft och klassisk bänkpress.
  • Skapad: 21 JUL 2017 08:26

Undertecknad har fått hjälp av PJ Fredrickson som är coach för tyngdlyftningssektionen att skriva reportaget om tyngdlyftningen, tack så hemskt mycket för hjälpen!

Tyngdlyftning
Återigen var det tyngdlyftning som startade tävlingarna för Luleå Atletklubb. 

Klubbens enda inkvalade lyftare, Katrine Boman klev upp på podiet under söndagen. Hon börjar nu bli rutinerad vid tävlingarna då det är hennes tredje besök på mästerskapen. Förhoppningarna, eller kanske mer förväntningarna var nedsatta för året. Skadebekymmer som avöst varandra har gjort att förberedelserna inte varit optimala.

Det var dock inget som märktes när tävlingarna drog igång. Katrine vägde in på 73,43 och meddelade startvikterna 65 i ryck och 82 i stöt.
Uppvärmningen gick riktigt bra och Katrine tillsammans med coach valde att höja ingången till 67 kg. Då känslan var på topp så valdes en 4 kg:s ökning till andra lyftet vilken skulle innebära ett tangerat personligt rekord. Lyftet gick lätt och den goda känslan fortsatte att infinna sig. Då valdens 73 kg i sista försöket. Även det satt vilket innebar ett nytt personligt rekord med 2 kg. Så här i efterhand är det svårt att utvärdera vart taket lega på för dagen. Men 73 kg var i underkant av vad Katrine hade kunnat leverera.

Stötmomentet blev en helt annan historia. Vald ingång på 82 kg höjdes till 84 kg. Efter lyftet var både coach och lyftare säkra på resultatet, men efter att domarkontrollanterna konfronterat domarna så underkändes lyftet. Anledningen till domslutet var att man ansåg att Katrine avsiktligt utnyttja stångens svikt för att erhålla fördel i överstötsmomentet. Man ansåg alltså att hon inte stod helt still innan överstöten genomfördes. Resultatet blev det samma i andra försöket, där Katrine kände att 88 kg var en lämplig vikt då 84 kg ej var några problem. Med två underkända lyft i stöt, så var vi tvungna att se till att vi fick med oss ett totalresultat. 88 kg behölls på stången till ett 3:e och sista försök. Katrine fick försöka hålla sig lugn och göra något som man inte vill göra mitt under pågående tävling – ändra teknik, eller mer eller minder bara se till att stå helt still. Lyftet satt och teamet kunde andas ut. Men besvikelsen var givetvis stor hos Katrine som hade mycket kvar att ge.

Men en total på 161kg gav henne ändå en 7:e plats i Sverige och en höjning med 1 kg i totalen från förra året.

Klassisk styrkelyft
Under tisdagen var det dags för damernas -72 kg att tampas med vikterna i klassiskt styrkelyft. I klassen tävlade Malin Önsten som gjorde sitt andra SM. Malin som nuförtiden bor i Stockholm har tränat på bra och chanserna att slå förra årets sjätteplacering såg lovande ut. Klassen var en mycket tuff klass trots att de två tjejer som tävlat på VM i Minsk stod över tävlingen. Malin vägde in på 69,95 men tycktes sakna lite tryck i kroppen till knäböjen. Ingången på 150 kg flög upp men höjningen med 10 kg till andra blev för tung och det gick inte heller i tredje omgången. Det resultatet är en bra bit under hennes kapacitet då hon tidigare med lättja böjt 152,5 på tävling. Det stoppade inte Malin att ladda om till bänkpressen. Med serien 70-75-77,5 satte hon nytt personbästa med 2,5 kg. Till marklyftet slog hon till med serien 150-160-170, säkrade hon placering och satte nytt personbästa med hela 10 kg. Med 397,5 kg i totalen slutade hon på en femteplats, en placering bättre än förra året och en ökning med 35 kg på totalen.  

Klassisk bänkpress
På fredagen var det dags att slåss om medaljerna i den klassiska bänkpressen. Enda tävlande var Patrik Winbjörk i -120 kg. Patrik är rutinerad i tävlingssammanhang men har ack så svajiga tävlingsnerver. Förra sommaren fick han med sig 202,5 vilket resulterade i en silvermedalj. Patrik vägde in lättast i klassen på 113,80 hade därmed fördel av lättare kroppsvikt till slutstriden. Ingången på 195 såg relativt lätt ut och andralyftet på 200 var likaså det stabilt, i sistalyftet gick Patrik på 205 för en tredjeplats men det blev för tungt. I sista rundan fick han se sig omsprungen och landade slutligen på en femteplats.

Tyvärr kom inte Robin Niemi som var planerad att göra sin första SM-tävling som senior till start på grund av skadeproblem.

Ska avsluta med att tacka PJ Fredrickson, Marcus Hammarberg, Angelica Brage och Stefan Bergström som hjälp till och coacha under veckan. 

Skribent: Magnus Wikström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Jonas W, Havsöringsgränd 1
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info