Hoppa till sidans innehåll

Norrlandsmästerskapen i tyngdlyftning 2016

14 NOV 2016 22:32
Den 12/11 2016 stod Umeå som värd för Norrlandsmästerskapen i tyngdlyftning – 50 atleter stod redo att slåss om medaljerna och även som möjliga representanter till SM i Borås 2017.
  • Skapad: 14 NOV 2016 22:32

Representanter från tyngdlyftningssektionen fanns för tredje året i rad representerade på Norrlandsmästerskapen.

Tävlingarna avgjordes i Umeå på Gammliahallen och Umeå Energi Arena. Som värd agerade Västerbottens TF som är ett samarbete mellan föreningarna IFK Umeå Vilhelmina TK och Boxen Barbell AK.

Klubbens trupp bestod av PärJohan Fredrickson (-85 kg) och Katrine Boman (-75 kg,)

PärJohan Fredrickson var först ut av klubbens atleter och äntrade podiet under eftermiddagen på lördagen. Gruppen lyftare som bestod av sju stycken som klarade invägningen. PärJohan hade vägt in på 83,3 och annonserat ingångsvikter i ryck/stöt på 92/115. Tävlingarna började nervöst då han missade sina första försök på 92 kg genom slarviga lyft. Sista försöket på 92 kg satt och därav fanns det ett resultat att gå på inför stötmomentet. Ingången i stöt som förblev 115 kg gick bra, men domarna valde att döma bort lyftet då överstöten inte mötte kriterierna för ett godkänns lyft p.g.a. att högerarmen hade lite efterpress. Då vikterna kändes bra valdes 118 kg till andra försöket och där blev lyftet godkänt. Därefter valdes 123 kg till stången, då detta skulle ge förutsättningar för att klara kvalgränsen till veteran VM i aktuell ålders- och viktklass. Men vändningen blev för tung och lyftet underkänndes. PärJohans resultat räckte till en 4:e plats i -85 kg:s gruppen och en total på 210 kg.

PJ - Ryck

Katrine Boman av klubbens andra och sista lyftare ut. Katrine vägde in på 74 kg och meddelade startvikter på 62 i ryck och 80 i stöt. Ryckserien gick bra och planen som Katrine lagt upp tillsammans med sin tränare höll. Värmningen gick bra och ingångsvikten höjdes från 62 till 65 som första lyft. Målet var att ge goda förutsättningen inför stötmomentet. Då Katrine dragits med lite skadebekymmer var just stötdelen det som oroade mest. Ryckserien hamnade på 65-68-70X, och då behövdes endast 82 kg i stöt för att ge en total på 150 kg som för året är den nya kvalgränsen för SM-deltagande. Stötmomentet började lite skakigare där första lyftet blev underkänt av domartrion. Men Katrine tog sig samman och satta andra försöket på 82 kg, vilket garanterade henne en kvalplats. Tillsammans med sin tränare valde Katrine därefter att gå på offensiven och höjde tredje lyftet till 86 kg. Men lyftet blev tyvärr underkänt då domarna bedömde frivändnigen som en så kallad dubbelvändning. Målet att klara kvalgränsen till SM nåddes och Katrine hade inga känningar av de skador hon dragit med vilket var det viktigaste. Det blev även NM guld för Katrine som tyvärr stod som ensam deltagare i hennes viktklass.

Tävlingarna blev en succé då av det va 50 atleter som deltog var det ett 10-tal som klarade kvalgränserna för SM.

Luleå Atletklubb vill gratulera alla tävlande till fantastiska prestationer samt tacka Västerbottens TF för ett bra genomfört arrangemang i Umeå.

Skribent: PärJohan Fredrickson, Foto: Barfotagraf (Erik Sandin)

Skribent: Magnus Wikström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Jonas W, Havsöringsgränd 1
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info