Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Wikstrom

Världens starkaste på LAK

22 OKT 2015 15:57
Under söndagen den 4/10 höll Fredrik ”Freddi” Smulter seminarium och workshop på Luleå AK. Ett tjugotal medlemmar plus ett tiotal utomstående hade samlats för att lyssna på föreläsningen och vara med i workshopen.
  • Skapad: 22 OKT 2015 15:57

Föreläsningen var en tjuvstart på 100% Ren Hårdtränings uppmärksamhetsvecka om doping och otillåtna preparat inom idrott. 100% Ren hårdträning är ett projekt i ”Prevention av dopning i Sverige” - PRODIS regi.

Under föreläsningen talade Freddi bland annat om sin karriär som bänkpressare, om livet och gav oss insikt i hans val om att hålla sig borta från otillåtna preparat och substanser. Det genomgående temat var den så kallade finska ångesten, ” En finsk man vinner genom ångest”. Något som han påpekar att vi svenskar inte alls upplever i samma utsträckning. Freddi pratade om när han började träna bänkpress redan som 14-åring och hur hans karriär har kantats av både framgångar och motgångar. Han nådde med sin talang tidigt landslagsnivå men hade svårt att prestera på de stora internationella tävlingarna. Freddi beskriver att när hans första son föddes tog det ner honom på jorden och gjorde att han fick en annan syn på livet. Han upplever att efter det försvann de mentala demonerna på stora tävlingar och han kunde prestera som bäst. Under sin karriär har Freddi blivit dopingtestad hela 35 gånger, vilket visar på att hans avstånd till doping har gjort honom till den världsstjärna han är.

 

 

Under workshoppen bjöd Freddi på ett par enastående lyft. Världsrekordet i klassisk bänkpress innehas för tillfället av Boughalem Ilyes från Algeriet på 270,5 kg. Efter uppvärmningen lastades först 271 kg som Freddi minst sagt demolerade. Andra försöket var på 290 kg som med lite ansträngning också gick vägen. 19,5 kg över stående världsrekord, helt otroligt. Sedan lastades 160 kg på stången varpå Freddi gjorde 20 repetitioner på endast 15 sekunder.

Efter uppvisningen fick deltagarna benkpressa själva medan Freddi gick runt och gav tips och råd. Ett flertal personer fick bland annat sätta nya personbästa, vilket alltid är roligt.

Sammanfattningsvis var tillställningen mycket lyckad, alla deltagare verkade mycket nöjda med dagen. Vi på Luleå AK vill tacka Freddi som tog sig hela vägen hit från Malax, Patrik Hedqvist som har anordnat arrangemanget och alla deltagare som medverkade.

 

Skribent: Magnus Wikström
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Jonas W, Havsöringsgränd 1
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info