Hoppa till sidans innehåll

Styrkelyfts SM 2011

01 MAR 2011 07:46
Under den gångna helgen var det dags för, enligt de flesta, den mest prestigefyllda tävlingen av dem alla nämligen SM i styrkelyft. Årets tävling hölls i bruksorten Degerfors där deras atletklubb, Degerfors AK, gjorde en storstilad insats som arrangörer med oklanderlig lokal samt mycket god stämning hos såväl publik som funktionärer. Ett av de mest trivsamma SM tävlingar undertecknad bevittnat.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2012 08:09

För LAK´s del ställde vi upp med tre lyftare; Emma, Jocke och Lars. Förväntningarna var höga och siktet inställt på ett par medaljer. Jocke har ju varit i toppstriden några år och Emma skulle äntligen få mäta sina krafter med seniorerna. Lars hade som uppgift att lura i vassen om någon av lyftarna i absoluta toppen skulle svikta, dessutom ha som främsta ambition att vinna marklyftsmomentet.

 

Det började då på lördagen då Emma slogs med Josephine Werngren (STK), om guldet i damernas klass -63 kg. Det började bra med ett personligt rekord i böjen med finfina 175 kg. Dessutom såpass lätt att man i efterhand kanske kan tycka att jag skulle matchat henne lite hårdare där. Jaja, tre godkända böjar och pers med 7,5 kg är ju inte illa. Josephine fick också till det i böjmomentet, gjorde 180 kg, och därmed var utsikterna små att Emma skulle kunna utmana på allvar. Säker ingång i bänken med 90 kg men sedan gick det lite troll i lyftningen och 95 kg missades pga av lite tekniska detaljer. Bara att bevaka silvret då i marklyftsmomentet och viktvalet satt till säkra 162,5 kg. Då bestämde sig Emma för att hålla oss på halstret genom att först missa vikten i första sedan dra vikten med en liten sänkning i andralyft… Goda råd därmed dyra men efter återfokus på tekniken och en hel del djävlaranamma så drog hon vikten lätt i sista och silvermedaljen säkrad med totalresultatet 427,5 kg. Sammantaget en godkänd insats på sitt första seniormästerskap. Det kommer garanterat att bli fler medaljer framöver!

 

Hela sändningen med Emmas lyftning återfinns här:

http://stream.sportlobbyn.se:81/powerlift-110226/

 

På söndagen var det sedan dags för den, på förhand, mest intressanta klassen av dem alla nämligen herrarnas -105 kg med både Lars och Jocke inblandade.

 

Grabbarna heltända och böjmomentet gav Jocke 340 kg och Lars 295 kg som utgångsläge inför fortsättningen. Nytt pers för Jocke och gedigen start för Lars som dock var lite missnöjd då siktet var satt på 310 kg. En vikt som han dessutom tog ganska lätt i ett sistalyft men fick underkänt, på djupet, av domarna. Båda två satte sedan nya rekord i bänkpressen, Jocke med 210 kg och Lars med 202,5 kg. Förutsättningarna inför marklyftet var därmed att Jocke hade slagläge på silvret, i en hård kamp med Mattias Ivarsson (Göteborg), men att guldet var för avlägset då Per Nilsson (STK) gick som tåget och slutligen skulle hamna på ofantligt respektingivande 900 kg i totalen. Lars fokus helt inriktat på att toppa delmomentet. Ingångarna hur säkra som helst sedan gick båda killarna på 307,5 kg vilket inte mötte några hinder alls. Mycket fina lyft! Lite tjyv och rackarspel föregick sedan sista omgången där Jocke tvingades upp på 317,5 kg för att kunna ta silvret och Lars bevakade genom att sätta press på övriga med 312,5 kg. Lars drog vikten till 95 % men sedan svek greppet och stången föll mot backen. Besvikelsen stor men han visade att vikten i framtiden kommer att få sig en vertikal åktur utan fritt fall som avslutning. Jocke laddade rejält men förmådde inte riktigt få åtråvärd fart på stången så den stannade i knähöjd. Lars gick därmed ur striden som klassens främste marklyftare då han drog vikten först och även var lättast.

 

Lars skrapade totalt ihop 805 kg, nytt pers, och detta gav honom en 6:e plats. Jocke fick en bronsmedalj, med nya perset 857,5 kg.

 

Hela söndagens tävlingar finns här:

http://stream.sportlobbyn.se:81/powerlift/

   

Sammantaget en mycket fin tävling för LAK´s del. Nu är vi med på allvar även i seniorsammanhang också och det är inte bara Jocke som kan utmana om fina placeringar. Närmast förestående är nu Norrlandsmästerskapen, i maj, och där skall vi absolut skall försöka roffa år oss så många medaljer som möjligt.

 

/Coach Hedqvist   

 

Skribent: Patrik Hedqvist

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Powerzite

Ramirent

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Jonas W, Havsöringsgränd 1
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info