Lars Berglund

Lars Berglund, 24, är sjukgymnasten från Sollefteå AK som via Umeå Power hamnade i Luleå AK. Trots sin ringa ålder har han samlat på sig mycket kunskap om styrkelyft och träning som han gärna delar med sig av, en riktigt bra resurs för vilken förening som helst. Närmast aktuell med SL SM.

Lars vidareutbildar sig som sjukgymnast och bor granne med LAK:s kanslibyggnad på porsön. Han är en riktig markfantom med ett pers på hela 310 kg och har bidragit med träningsartiklar om marklyft och bålstabilitet till hemsidan.

Namn: Lars Berglund
Ålder: 24
Viktklass: -105 kg
Meriter: Styrkelyft: 2:a USM -82,5 kg 2003, 3:a JSM 2005 -90 kg, 3:a JSM 2006 -90 kg, 3:a JNM -90 kg 2007 (nordiska mästerskapen), 3:a JSM 2008 -100 kg, , 3:a RM -100 kg 2010. Jag har vunnit Norrlands och DM tävlingar också, men det har ju t.o.m. min bror gjort så det lämnar jag utanför listan.

Personliga rekord(klassiskt inom parentes): Böj 305(220), bänk 200(150), mark 310(275), totalt 802,5(642,5).

Lars drar tunga mark i lokalen. Foto: Torbjörn Tapani

Uppdrag i klubben: Lyftare, sjukgymnast, skräddare, chokladbollsansvarig.

Varför styrkelyft: Jag gjorde mitt första SM 2003, tränade styrketräning för att bli bättre som fotbollsmålvakt 1-2 år före det. Min bror introducerade mig i SL och fick mig att börja tävla men det som fick mig att fortsätta var den härliga känslan i kroppen efter man precis gjort ett gristungt och godkänt lyft på en vikt man bara drömt om att lyfta. Numera är det envisheten och träningsglädjen som gör att jag fortsätter.

Styrkelyft i familjen: Brorsan var före mig upp på podiet och var den första skalpen jag jagade på podiet. Han är också ambulerande coach, numera ff.a. de tävlingar då Patrik Hedkvist (coach) och jag duellerar och jag behöver erfaren back-up. Jag tror faktiskt jag tagit medalj på samtliga mästerskap som brorsan coachat mig, ett hemligt vapen med andra ord! Far & Mor är väldigt intresserade och stöttar med glada tillrop och entusiasm. Far är även tränare när jag är på hemmaplan. Han har utvecklat ett gott öga för tekniska detaljer och har mer koll på SL än många andra lyftarrävar.

Långsiktigt mål: Att bli svensk mästare i styrkelyft.

Jobb/studier: Jag har precis fått ett vikariat, deltid 60 %, som leg. sjukgymnast på vårdcentral i Boden. Utöver det har jag en enskild firma och arbetar ff.a. inom forskningsprojekt via den. Huvudsaklig sysselsättning är studerande 100 % (masterutbildning i sjukgymnastik). Jag är alltså +160 % sysselsatt för närvarande, hur nu den ekvationen går ihop.

Varför sjukgymnast: Från början så valde jag utbildningen just på grund av idrottsintresset, mina egna tidigare skador och för att få lära mig mer om saker (kroppen, muskler, skador, rehab.) som skulle kunna gynna min träning och tävling. Det har med tiden utvecklats från det mer själviska motivet till att bli intressant för att kunna hjälpa andra med deras besvär på bästa sätt. Styrkelyft, styrketräning och fysisk aktivitet i allmänhet är helt klart applicerbart inom det sjukgymnastiska arbetet. Yrket handlar i mycket om återställa kroppens funktion för rörelse, analysera rörelsemönster och både SL och SJG kräver en fördjupad kunskap i bl.a. anatomi, biomekanik och fysiologi.

Tränarrollen: För tillfället har jag bara en "adept", Maria Johansson Skellefteå AK, som jag planerar bänkpressträningen för med gott resultat (senaste merit 2:a på BP-EM 2010). Har fått förfrågan om att vara tränare för landslagslyftare även i SL men det kräver en del att lära känna en ny lyftare, individanpassa träningen i minsta detalj och följa en lyftare varje vecka, månad och år. Det är dock så pass roligt och givande för min egen träning att jag brukar hjälpa de som frågar och vill ha min hjälp så gott jag bara kan.

Lars på Riksmästerskapen i klassisk lyftning, Umeå. Foto: Torbjörn Tapani
Om SM i klassisk lyftning: Mitt egna deltagande är inte bestämt. Än så länge har jag bara tänkt tävla på SL-SM (februari) och på Norrlands i klassisk SL (maj) i år. Att den klassiska grenen vuxit så mycket som den gjort tycker jag är väldigt positivt och den lär nog växa på sig ytterligare vad det lider.
Uppladdningen inför SM: Träningen inför SM har gått bra överlag. Inga större skador, inga formdippar i någon gren. Det känns som att jag har goda möjligheter att uppnå mina egna resultatmål. Klass -105 kg kommer bli en av de tuffare klasserna på hela SM, om inte den tuffaste. I och med viktklassbytet så har klassen blivit hiskeligt bred i toppen och det är ingen omöjlighet att top-5 gör 850 kg eller mer sammanlagt. För min egen del kommer jag göra min tävling i skymundan av de stora kanonerna. Jag bidar min tid, jag är ju ännu färsk som senior. Självklart hoppas jag och tror att Jocke tar hem guldet. Det blir ju helt klart inte utan fight, men potentialen för de resultat som krävs har han i kroppen.
Om att flytta till Luleå: Jag fick frågan om jag ville komma till LAK av Jocke eftersom jag vid tillfället hade varit uppe på träningsbesök vid ett tiotal tillfällen under våren, sommaren och hösten inför Kalottkampen 2009 (hoppade på bussen fredagar vid lunch, 26 mil senare, träning fredag kväll, lördag morgon och sedan hemresa). I och med klubbytet och att studierna så småningom medgav att de kunde skötas på annan ort än Umeå så kunde jag med hjälp av alla vänliga själar i LAK hitta både husrum och gemenskap i Luleå väldigt snabbt.
Det här visste ni inte om mig: Jag är grym på Scrabble, baka äppelpaj och laga saftiga stekar.
Uppdaterad: 10 DEC 2017 09:16 Skribent: Torbjörn Tapani