André Larsson

Bröderna Larsson, eller bröderna brothers som de också kallas, är två av LAK´s mest smygande medlemmar men absolut också två av de starkaste! Ett bevis på det senare är att de ingår i den sju lyftare starka trupp som kvalificerat sig för Klassiska SM i styrkelyft som avgörs inom kort.

De har tränat på klubben nu i ett par år och flera var vi som utövade vissa påtryckningar för att äntligen få dem upp på tävlingspodiet. Slöseri med talang annars. När de väl gjorde debut så lyste glöden som aldrig förr i deras ögon och målen sattes högt. Att de tränar metodiskt är det ingen tvekan om men något höljt i dunkel är deras specifika träningsupplägg. Kan vi månne få några svar nu när bröderna är lyftarprofiler?

Namn: André Larsson

Ålder: 23 år

Viktklass: Klass 74 kg, tidigare klass 83 kg.

Meriter: Fjärde plats på junior SM 2011. Tredje plats på Norrlandsmästerskapet 2010.

Personliga rekord: Klass 83: Knäböj 192,5 kg, bänkpress 130 kg, marklyft 210 kg, sammanlagt 527,5 kg Klass 74: Knäböj 170 kg, bänkpress 120 kg, marklyft 195 kg, sammanlagt 485 kg (Endast gjort en tävling i klass 74)

Hur länge har ni tränat på klubben: Sedan augusti 2003

André på UJSM som gick i Luleå 2011.

Övriga idrottsmeriter: Spelat fotboll och hockey

Varför styrkelyft: Alltid tyckt det verkat roligt att lyfta vikter, när jag sedan fick tillfälle att prova så insåg jag hur jäkla roligt det är!

Styrkelyft/styrketräning/idrott i familjen: En äldre bror som också tävlar i styrkelyft.

Träningsfilosofi: Att köra ganska få repetitioner som skall vara rätt tunga, i framförallt tävlingsgrenarna knäböj, bänkpress och marklyft Detta för att bli bra i tävlingsmomenten när det verkligen gäller!

Uppdrag i klubben: Inget utöver att tävla.

Om att träna med brorsan: Är kanonbra då Jocke håller koll på mina set och repetitioner, han är ju min Coach.

Mål med lyftningen: Att ha så roligt som möjligt, att bli så stark som möjligt och att få en frisk kropp som skall hålla livet ut!

Yrke: CAD-ingenjör

Det här visste ni inte om mig: Är duktigt i köket, speciellt på att baka gott :)

Namn: Joakim Larsson

Ålder: 27 år

Viktklass: Just för tillfället klass 74, men i normala fall klass 83

Meriter: Silver på Norrlandsmästerskapet 2010 i klass 82.5

Personliga rekord: Klass 83: Knäböj 170 kg, bänkpress 122.5 kg, marklyft 222.5 kg, sammanlagt 507.5 kg Klass 74: Knäböj 150 kg, bänkpress 110 kg, marklyft 200 kg, sammanlagt 460 kg (Endast gjort en tävling i klass 74)

Joakim på en serietävling i Skellefteå.

Hur länge har ni tränat på klubben: Sedan januari 2003

Övriga idrottsmeriter: Spelat fotboll och hockey

Varför styrkelyft: Ett väldigt bra sätt att mäta sin styrka på. Har sedan 2004 blivit tillfrågad flera gånger om att börja tävla, men väntade med tävlingsdebuten till 2009.

Styrkelyft/styrketräning/idrott i familjen: En yngre bror som också tävlar i styrkelyft.

Träningsfilosofi: Min filosofi är att träna knäböj, bänkpress och marklyft ofta. Antalet repetitioner blir oftast en till tre per set, på 80 till 100 % av max. Försöker istället att köra ganska många set istället för många repetitioner, även om jag i vissa perider varierar mig och kör lite fler repetitioner per set.

Uppdrag i klubben: Inget utöver att tävla.

Om att träna med brorsan: Framförallt så kan man sporra varandra till att bli starkare.

Mål med lyftningen: Målet har alltid varit att klara en SM-kvalgräns, vilket jag lyckades med i december på Kårelyftet i Öjebyn (i 74-kilosklassen). Har inte hunnit sätta upp något nytt långsiktigt mål ännu, kanske kan det bli att klara SM-kvalgränsen i 83-kilosklassen. På kort sikt är målet förstås att lyfta mera på SM än vad jag lyfte på Kårelyftet.

Yrke: Matematiker

Det här visste ni inte om mig: Är även violinist.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:31 Skribent: Torbjörn Tapani