Hoppa till sidans innehåll

SM i styrkelyft för ungdomar och juniorer, Örebro 2009

31 MAR 2009 00:00
  • Skapad: 31 MAR 2009 00:00

Denna resa var ett sant äventyr. Dryga 100 mil skulle avverkas efter Sveriges vägnät innan slutdestinationen nåddes. I arla morgonstund, med gnistrande väder, gav vi oss iväg på fredagsmorgonen. Ressällskapet var det allra bästa i form av Kiruna AK´s lyftare och coacher. Föga trodde vi att södra Sverige skulle bjuda på klassisk snöstorm, men så blev fallet de sista 10 milen fram till Örebro. Nåväl, vi slapp ju känna hemlängtan så det var ju positivt.

Efter incheckning på hotellet samt en ordentlig middag var det bara att natta kudden och ladda för intensiva tävlingsdagar.

Lördag
Emma, klass -60 kg
Tyvärr så var det några tjejer som ”flydde” från klassen och man kan undra lite varför. Har ryktet om Emmas förmåga redan spridit sig i landet? I vilket fall som helst så fungerade inledande knäböjen som en dans. Jättelätt ingång satt till 125 kg och stången bara fladdrade upp. I andra lyft satte vi 135 kg för att säkra ett bra resultat och Emma grejade även detta trots lite bakvikt i bottenläget. Som sista ”bonusvikt” begärdes 142,5 kg vilket jag hade goda förhoppningar att hon skulle klara. Jag lindade knäna nästan så hårt jag kunde men Emma bet ihop och gick resolut upp på podiet. Hon presterade en kanonfin böj, men aningen grund dock. Med fortsatt träning kommer 150 kg garanterat att komma upp inom kort.

Till bänkpressen var det sedan ”bara” läge att säkra en vikt och därmed säkerställa vidare jag mot en fin total. Uppvärmningen gick bra och med tröja på så såg allt riktigt bra ut fram till sista lyftet. Vi hade sänkt ingången till, vad vi trodde var, helsäkra 70 kg. Sista veckorna har fokus helt legat på en ingång runt 75 kg vilket sett bra ut. Ute på podiet så fanns dock ingen lycka att hämta. Knöligt och lyftning präglad av nervositet gjorde att Emma bommade sina tre försök på vikten. Jättetrist, men vi lär oss saker av detta också. Jag är helt säker på att Emma kommer ta gruvlig revansch redan på Norrlandsmästerskapen om några veckor.

Söndag
David, klass -67,5 kg
På förhand hade han ett jätteläge på medalj, men vi valde att inte kika så mycket på andra lyftare utan helt göra vår egen tävling. Böjarna fungerade hur bra som helst och efter klarad ingång på 175 kg begärdes 185 kg. David gjorde ingen besviken och satte vikten på plats med härlig vilja. Som avslutning valde vi 192,5 kg och här märktes det för första gången att David insåg vilka vikter han har på axlarna egentligen. Resultatet blev en långsam nergång som tog alldeles för mycket kraft och halvvägs upp var krutet slut. Tidigare tävlingspers på 160 kg dock utraderat med mycket god marginal.

I bänkpressen var det mycket stabil lyftning och inte mycket att orda om. Ett andra lyft på 92,5 kg vilket innebar tangerat pers och sedan ett hyfsat försök på 97,5 kg. Även i bänkpressen finns stor potential och naturligtvis ligger målsättningen på att inom kort bräcka 100 kg´s vallen även på tävling. På träning är det redan gjort.

Till marklyftet blev det lite halvnervöst då det krampade i benen på David, men här visade han stort hjärta och genomförde lyften med stor pondus. Ett andra lyft på 185 kg var inte alls nära max, men tyvärr har greppet strulat lite sista veckorna och sista lyftet på 190 kg gled retsamt ur nävarna.

Totalt fick David ihop 462,5 kg och placerade sig därmed på en mycket fin 3:e plats. Medaljer på SM är oerhört fint och pryder sin plats i ett prisskåp. Det kommer garanterat bli fler framöver också.

Jonas, klass -82,5 kg
Jonas har haft lite trassel med smärta i ett knä så i böjen valdes vikterna riktigt restriktivt. Samtliga lyft säkra beträffande vikterna och han fick med sig 115 kg från andra försök. Jonas böjer otroligt djupt och när han till sista lyft, på 120 kg, överkorrigerade detta så fann han inte nåd hos domarna. Han böjer med en föredömligt stilig teknik och kommer att skörda stora framgångar när han blir fulltränad.

Till bänkpressandet så var han hack i häl på David och fick med sig 90 kg. Jonas har aldrig riktigt utforskat sin toppstyrka och fick inte göra det här heller. Retsamt rumplyft i andrapressen gjorde att tyngre vikter får vänta till nästa tävling. Även för Jonas gäller sikte mot den legendariska 100 kg´s vallen.

I marklyftet är Jonas en talang. Ett bra grepp och stark rygg är nyckeln här och det besitter han. Hela 175 kg bogserade han upp, utan större ansträngning, i sista lyft och det bådar gott inför framtiden.

Totalt fick Jonas ihop 380 kg och placerade sig på 5:e plats. Det skall bli oerhört intressant att följa hans utveckling under kommande år och jag kan nästintill garantera våldsamma resultatökningar.

Avslutningsvis vill jag bara passa på att prisa vår trupp. Lyftarna stöttar varandra till 100% och är mycket lyhörda och ödmjuka. Vid sidan om lyftningen sköts även övriga detaljer på ett mycket bra sätt och det känns hur tryggt som helst att vara ansvarig för det hela. Sura miner lyser med sin frånvaro och det är alltid nära till skratt. Naturligtvis är det fullt naturligt att gräma sig över missade lyft, men det är också i stunder av motgång som man lär sig mycket och tillskansar sig värdefull rutin. Rutin som kommer vara mycket värdefull i kommande tävlingar.

Återigen stort tack och nu satsar vi mott Norrlandsmästerskapen första helgen i maj!

/Coach Hedqvist

Skribent: Fredrik Gradin

Samarbetspartners

Eleiko

sisu_logo

Intersport

Nordsjo Ide och Design

Powerzite

Luleå Glas

Ramirent

virali_logo

Postadress:
Luleå AK - Styrkelyft
Joakim Lakso, Abborgränd 14
97452 Luleå

Besöksadress:
Bastugatan
97241 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info